De week van juf Elise #20 – Herhalen, alleen aan de slag en carnaval

Eeeeen…vakantie! Na nog een laatste week vol gezellige drukte hebben we nu dat weekje rust wel verdiend. Maar eerst vertel ik jullie alles over hoe wij carnaval vierden op school.

De week van juf Elise #20

Maandag

Weerman Frank had het al aangekondigd, het zou een koude en gladde week worden. Toch stapte ik maandagochtend dapper op mijn fiets. Bij het eerste koude weer van deze winter – ergens in november – was ik al eens onderuit gegaan en ik had een behoorlijke schrik om dat nog eens mee te maken maar om mijn angst te overwinnen besloot ik toch maar met de fiets te gaan. De weg lag er hier en daar wel wat glad bij maar al bij al ging het best vlot. De brug die ik over moet, heb ik te voet getrotseerd en na wat schuifelen kwam ik gelukkig veilig en wel op school aan.

Het was lang geleden dat deze materie nog eens aan bod kwam maar deze week moesten er nog eens breuken ingeoefend worden. We verdeelden lijnstukken, voorwerpen, getallen, hoeveelheden…in gelijke delen en namen er zo veel delen van als de teller ons aangaf. Geen evidente leerstof maar na heel wat klassikale inoefening lukte het toch ook alleen.

Ik besloot in de namiddag dat het tijd was om nog eens van plaatsen te wisselen. Daarvoor houd ik een hele boekhouding bij met wie al naast elkaar zat en op welke data er gewisseld werd. Zo probeer ik voor iedereen een goed plekje te vinden in de klas, waarbij de kans op ontploffingen in het mijnenveld zo klein mogelijk is. Ik verhoogde meteen 2 banken en stoelen voor kinderen die een flinke groeischeut doorgemaakt hadden en zo konden we weer verder met de orde van de dag.

Als afsluiter knutselden we foto-attributen die we konden gebruiken voor een gekke fotoshoot. De kinderen versierden snorren, lippen, hoedjes, strikken en dassen en ik lamineerde er vrolijk op los. Het werd van mijn kant iets minder vrolijk toen het lamineerapparaat van de school mijn materialen begon op te slokken maar gelukkig kon ik het meeste nog redden. De attributen die nog niet gelamineerd waren, nam ik mee naar huis en thuis kon ik alles nog een stevig laagje geven.

Dinsdag

De dag begon vandaag redelijk rumoerig. Tijdens het klassikaal werken riep iedereen er maar op los, er werd niet naar mij of naar elkaar geluisterd en de medewerking was ook niet wat het moest zijn. Ik besloot het roer dan maar volledig om te gooien, staakte mijn uitleg en zette de kinderen in duo’s aan het werk. Ik liet hen samen uitzoeken wat van hen verwacht werd en gaf ook geen uitleg meer. Het was dus aan hen om zelf de leerstof in te oefenen. Tijdens de les merkten heel wat kinderen toch dat ze mijn hulp nodig hadden maar ik antwoordde hen dat ik er niet was. Toen ze op het einde terugblikten beseften ze toch dat ze misschien maar beter al bij de start van de les een goede inzet konden tonen want dat het op deze manier toch niet zo evident was. Misschien niet de meest pedagogische zet van mijn kant maar soms moet het maar even zo om hun ogen te openen.

De lessen schrift verlopen bij mij in de klas altijd volgens eenzelfde patroon. Eerst vertel ik een deeltje van het vervolgverhaal, daarna oefenen de kinderen de betreffende hoofdletters in, om daarna in woorden en zinnen te gaan oefenen. Deze manier van werken is voor veel kinderen zinvol maar ik merk ook dat het voor sommige kinderen eigenlijk al een stap te ver is. Er zijn bij mij in de klas een aantal leerlingen die echt nog moeite hebben met hun kleine letters en dus nog niet klaar zijn om volop te focussen op de hoofdletters. Daarom maakte ik voor hen nu werkblaadjes op maat om hun moeilijke letters afzonderlijk en in woorden in te oefenen. Ze waren blij verrast dat ze hun eigen taakje kregen maar toen ik het nakeek merkte ik ook dat ze zich er maar snel snel vanaf gemaakt hadden. Ik legde hen uit dat ze hun tijd moesten nemen voor dit soort opdrachten en dat ze rustig moeten oefenen. Het blaadje was nog niet helemaal af dus dat laat ik liggen tot na de vakantie en hopelijk hebben ze dan hun rust gevonden.

Op het einde van de dag kleurden alle kinderen samen aan een lange kleurplaat op rol over het circus. Ik wilde deze rol eigenlijk laten brengen door de Heilige Man maar doordat de levering uitgesteld was, was het pakketje niet op tijd op school geraakt. Twee maanden later kwam het dan toch nog aan waardoor ik het maar gewoon als cadeautje bovenhaalde. De kinderen genoten van het samen kleuren en werkten gezellig samen aan een mooi resultaat. De tekening is nog niet klaar maar daar kan ook na de vakantie nog aan verder gewerkt worden.

Woensdag

Vandaag op de planning: nog maar eens een herhalingsles van vermenigvuldigen en delen tot 1000. Ik merkte dat de verschillende technieken nog niet helemaal verworven waren en zette de kinderen in 3 groepen aan het werk. Er werd hard en goed gewerkte en ik merkte dit keer dat het toch al vlotter ging dan de vorige keren. Om hen te belonen voor het harde werk haalde ik mijn favoriete voorleesboek van het moment nog eens boven: ‘De grootste ettertjes van de wereld’ van David Walliams. Als je nog op zoek bent naar een voorleesboek met korte verhalen dan kan ik deze zeker aanraden.

Donderdag

Donderdag was een hele gewone dag waarover ik eigenlijk niets speciaals kan vertellen. We deden een toets van godsdienst, er stond eens luisterles op het programma en tijdens de les w.o. bestudeerden we de windrichtingen en de windkracht. In de namiddag deden we de beloofde fotoshoot met de zelfgemaakte attributen, die heel leuke resultaten opleverde.

Vrijdag

In de voormiddag was ik helaas even die vreselijke juf die nog 2 toetsen op de planning heeft staat op de laatste dag voor de vakantie. Gelukkig waren het geen te grote toetsen en waren ze na een uurtje werken afgerond. De kinderen begrepen ook wel dat ik de toetsen nu nog gedaan wilde hebben, want als ze na de vakantie terugkwamen en er zouden dan meteen toetsen op het programma staan, dan zouden ze ook niet blij zijn.

Na de middag was het dan eindelijk tijd om samen carnaval te vieren. Iedereen trok zijn mooiste/grappigste/meest originele outfit aan en we dansten vrolijk met de hele school rond op de meest foute schlagerhits. Na al dat gedans speelde ik met de kinderen van mijn klas het uitdagingenspel dat ik woensdag al met jullie deelde. De kinderen waren reuze-enthousiast en amuseerden zich te pletter. Niet alleen met het uitvoeren van al dat leuks maar het kijken ernaar was ook al voldoende om het uit te gieren. We sloten de dag af met lekkere smoutebollen en toen zat het feest er alweer op.

Een gedachte over “De week van juf Elise #20 – Herhalen, alleen aan de slag en carnaval

  1. Lesley zegt:

    Wat grappig dat jullie carnaval vieren met smoutebollen. Bij ons op school is dat ook al een jarenlange traditie. Ik had er nog nooit van gehoord šŸ˜€

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.