10 goede voornemens die elke leerkracht maakt (maar niet kan volhouden)

Het vuurwerk heeft geknald, de flessen cava zijn leeggedronken en alle kroketjes en kaasbordjes zijn verorberd…2018 is begonnen. Mensen maken goede voornemens om meer te sporten, niet meer te roken of de gsm eens wat vaker aan de kant te leggen en ook ik maakte een lijstje met goede voornemens. Goede voornemens voor mezelf als juf. Want hebben we dat niet allemaal bij het begin van een nieuw jaar? Goede voornemens? Dingen die we toch echt eens moeten aanpakken. Ik maakte een lijstje met 10 goede voornemens die elke leerkracht maakt maar niet kan volhouden.

Beter differentiëren – Ik ga dit jaar alles op maat van de kinderen doen. Het huiswerk zal voor iedereen verschillend zijn, snelle werkers zullen uitgedaagd worden en voor kinderen die het wat moeilijker hebben, werk ik hulpmiddelen uit die hen op gang helpen. Oh, en zelfs de knutsellessen zal ik gedifferentieerd aanpakken, want in alle domeinen zal ik laten zien dat de kinderen op de eerste plaats komen in mijn klas.

Verbeterwerk meteen aanpakken – Toetsen en taken zullen niet langer dan 1 dag blijven liggen. Op het einde van de dag zal ik alles nakijken wat die dag ingeleverd is, zodat mijn verbeterbakje steeds leeg is bij het begin van een nieuwe dag. En ik zal er zeker ook op toezien dat huistaken nooit – oeps,  per ongeluk – verticaal geklasseerd worden.

Op tijd aan de rapporten beginnen – Zodra er resultaten binnen zijn, geef ik deze in op het rapport, opmerkelijkheden noteer ik alvast bij het woordje uitleg zodat ik meteen weet wat ik ook weer wilde noteren en ik houd een checklist bij voor sociale vaardigheden waarop ik kan noteren wie opvalt bij bepaalde aspecten. Zo wordt de week voordat het rapport klaar moet zijn een rustige periode waarin ik alleen nog de laatste hand moet leggen aan de commentaar.

Creatiever zijn – De wiskundelessen ga ik opleuken met spannende rekenverhalen die ik uitleg in mijn mooiste verkleedoutfit, tijdens de taallessen voorzie ik spelmateriaal waarbij de kinderen van elkaar kunnen leren, godsdienst wordt vanaf nu meer muzisch aangepakt met godly play en bibliodrama en de lessen w.o. zullen barsten van levensecht materiaal en concrete thema’s.

De klas opgeruimd houden – Een systeem voor rondslingerende papieren zal mij helpen om mijn bureau opgeruimd te houden en in de kast voorzie ik een mooie onderverdeling per vak. Alle kaften en bakken label ik met een mooi kaartje zodat ik volgend jaar nog weet wat ik waar had weggestoken. Dan maak ik nog een inventaris op de computer met daarin al het uitgewerkte materiaal en de klasbibliotheek wordt ingedeeld in thema’s op kleur.

Op tijd naar school vertrekken – Snoozen, wat is dat? Zodra mijn wekker gaat, om 6 uur, spring ik uit bed, neem een douche en trek de kleren aan die ik de avond voordien had uitgekozen. Na mijn – uiteraard gezond – ontbijt, haal ik mijn lunch uit de koelkast – ook gisterenavond al in orde gebracht – en pluk ik nog wat fruit uit de fruitmand. Om 7 uur ben ik klaar om naar school te vertrekken, zodat ik voor alle drukte nog al het materiaal voor de dag kan klaarzetten. Heerlijk, zo’n efficiënte ochtendplanning.

Weerstaan aan alle lekkernijen – Jarige kinderen, collega’s die trakteren, snoepgoed van Sinterklaas…dit jaar laat ik het aan mij voorbij gaan. Al die zoete dingen verdwenen rechtstreeks in mijn mond maar vanaf nu zal het anders zijn. Voor mij geen chocolade, cake en taart meer maar enkel groenten, fruit en crackers. Of misschien…toch een klein stukje.

Aandachtig zijn tijdens vergaderingen – Als er een spreker met tonnen ervaring komt, of als er belangrijke beslissingen genomen moeten worden, of als het nieuwe leerplan uitgebreid bestudeerd moet worden, dan zal ik er mijn aandacht bij houden. Gedaan met kleine tekeningetjes maken in mijn agenda, of met fluistergesprekjes met collega’s. Alle aandacht wordt enkel nog gericht op de vergadering.

Vernieuwende dingen uitproberen – Tijd voor vernieuwing! Ik zal dit jaar eindelijk eens werken met QR-codes, die ik ook nog zelf zal instellen. Oh en ik laat de kinderen Playmobil meebrengen zodat ze zelf een animatiefilm in elkaar kunnen steken. Programmeren klinkt ook leuk, moet zeker uitgeprobeerd worden. En mocht dat allemaal niet lukken, kan ik altijd nog op uitstap gaan naar Technopolis.

Minder dingen tegelijkertijd doen – Taken verbeteren, mijn agenda maken, lessen voorbereiden en het leerlingvolgsysteem aanvullen…ik kan dat allemaal tegelijk. Maar of dat efficiënt is, dat is een andere vraag. In 2018 geen chaotische werkuren meer maar duidelijk afgebakende activiteiten. Eerst alles verbeteren, dan enkel focussen op het opstellen van mijn agenda en als dat helemaal afgerond is maar ik tijd om lessen voor te bereiden. Oh en misschien heb ik daarna dan wel tijd voor een lekkere tas thee.

Disclaimer: Neem dit bericht met een korreltje zout. Uiteraard zijn er leerkrachten die deze goede voornemens wel tot een goed einde kunnen brengen maar ik denk dat er ook heel wat onder jullie zijn die dit bericht met een groot gevoel van herkenning gelezen hebben en zullen toegeven dat dit voornemens zijn die inderdaad niet altijd tot een goed einde worden gebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.