De week van juf Elise #14 – Nieuwjaarsbrieven schrijven en een mislukt experiment

Deze week stond in het teken van gezelligheid en nieuwjaarsbrieven. Benieuwd naar wat er allemaal op de planning stond? Lees dan zeker verder!

Maandag

Toen ik ’s ochtends naar school vertrok was er nog geen vuiltje – of moet ik zeggen, sneeuwvlokje – aan de lucht maar tegen dat de bel ging (8.45) was het al goed aan het sneeuwen. Er begon zich een wit tapijtje te vormen en de kinderen waren helemaal door het dolle heen. En door dat witte laagje vertrokken wij naar het zwembad voor de laatste zwembeurt van 2017. Zoals elke keer voor een langere vakantie mochten de kinderen ook nu vrij spelen in het zwembad en dat zorgde voor een prima start van de week.

Toen we het zwembad uitkwamen was er intussen heel wat sneeuw bij gevallen en het plezier kon beginnen. Het wandelingetje terug naar school was er één vol sneeuwballen en dikke pret.

Natuurlijk moest er ook nog wat gewerkt worden. Ik haalde voor de 2de keer dit jaar mijn herhalingsspel voor het controledictee boven en ook nu weer viel het in goede smaak. Omdat ik een oneven aantal kinderen in de klas heb, speel ik zelf ook altijd samen met een leerling. Dat is natuurlijk heel gezellig met die éne leerling maar ik merk wel dat ik daardoor de klas iets minder goed in de gaten heb. Zo waren er 2 kinderen de hele tijd onnozel aan het doen waardoor ze niet veel oefenden en dat is natuurlijk net de bedoeling van het spel. Volgende keer moet ik daar toch maar even een oplossing voor zoeken.

In de namiddag begonnen de kinderen aan het schrijven van hun nieuwjaarsbrieven. Ik moest in het begin even streng zijn zodat ze wisten dat het echt wel netjes moest zijn maar na een tijdje waren de meesten toch geconcentreerd bezig.

Om die mooie sneeuwdag af te sluiten, knutselden we een lampion uit een conservenblik. Je kent het wel, met een hamer en een nageltje gaatjes kloppen in het blik, kaarsje erin en klaar. Wel, dat bleek net iets moeilijker dan gedacht. Afhankelijk van het blik en de hamer die de kinderen bij hadden lukte het bij de éne best goed maar bij een ander totaal niet. Toen de bel ging, was er dan ook nog maar 1 leerling tevreden met zijn resultaat. Morgen verder dan maar.

Dinsdag

Toen ik vorige maand het cijferend optellen aanbracht, waren de kinderen er vrij snel mee weg. De basis lukte meteen en ook het maken van oefeningen met brug ging best vlot. Daarom besliste ik om nog voor de kerstvakantie te starten met cijferend aftrekken. Tijdens de eerste les, die ik vandaag gaf, kwamen enkel de basisoefeningen aan bod maar dat was voor niemand van de kinderen een probleem. Hier en daar werd er soms nog + gedaan in plaats van – maar voor de rest was er niets op aan te merken.

In de aftelkalender zat vandaag een kaartje met daarop de boodschap dat het haardvuur aan mocht op het digibord als we het bord niet nodig hadden voor iets anders. Zo stond dus vandaag geregeld het haardvuur te knetteren. En geloof het of niet, heel wat kinderen gingen voorzichtig eens voelen of het ook echt warm werd. Heerlijk toch, die naïviteit.

In de namiddag werkten we verder aan de lampionnen van gisteren. Sommige kinderen hadden een zwaardere hamer meegebracht en merkten toch wel verschil maar voor anderen bleef het zwoegen. Na een uur kloppen besloot ik het er maar bij te laten, want voor de kinderen die maar weinig gaatjes hadden kunnen kloppen, werd het toch echt wel te veel. Deze knutselactiviteit zal ik volgend jaar dus best laten. Maar zoals ik in de klas ook zei: “Het was een experiment, en experimenten kunnen ook al eens mislukken.”

Woensdag

Gisteren namen we een goede start en dus vandaag tijd voor het vervolg van cijferend aftrekken. Ik legde uit hoe de oefening moest opgelost worden als er gewisseld moest worden bij de tientallen. In het begin zag ik veel fronsende voorhoofden maar na een tijdje verdwenen de fronsjes en kwamen er aha-momentjes. Bij de één al wat sneller dan bij de ander maar na de les had iedereen begrepen hoe het in elkaar zat en lukten de oefeningen.

Omdat de turnmeester vandaag niet op school was, hadden we een uurtje over. Met het koude en gladde weer buiten, bleven we gezellig binnen en maakten we de klas helemaal kerst-klaar. Overal liggen en hangen nu slingers, ballen, poppetjes en alle ziet er superknus uit.

Donderdag

Elke dag mogen de kinderen een vakje van de aftelkalender openmaken en dit keer beloofde ik hen een vrolijk kerstliedje aan te leren. Ik koos dit jaar niet voor een klassieker maar leerde ‘Niets is cooler dan Kerstmis’ van Kinderen voor Kinderen aan. Blijkbaar was ik niet de enige die dit lied geweldig vond, want ook de kinderen lieten meteen merken dat ze er helemaal weg van waren.

Vrijdag

De nieuwjaarsbrieven waren maandag nog lang niet klaar dus moest er vandaag nog eens tijd gemaakt worden voor een schrijfsessie. Ik zette iedereen aan het werk, verbeterde waar nodig en zag heel wat pareltjes voorbij komen. Tussendoor gooiden we onze spieren weer even los met een kerstversie van Just Dance, waarna iedereen er weer tegen kon.

Om de week af te ronden oefenden we nog een keer met het circusmateriaal. Eind maart doen we onze voorstelling en dan treden de kinderen allemaal op in 1 act. Om de groepen goed te kunnen verdelen, moest er dus nog eerst goed geproefd worden van alle mogelijkheden zodat volgende week de definitieve keuze gemaakt kan worden.

Ik sloot mijn week nog af met een avondje oudercontacten. Wat me opviel, is dat ik steeds minder zenuwachtig ben voor deze gesprekken. In het begin van mijn loopbaan leverden dit soort avonden me best wel wat stress op maar deze avond voelde ik geen spanning en ik was zelfzeker genoeg om met ouders te praten over hun kinderen. Het was dus best een lange dag maar wel één waar ik met een tevreden gevoel op terugkijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.