Aftellen naar Kerstmis met een adventskalender vol activiteiten

Vrijdag is het 1 december en dan kan het aftellen tot Kerstmis echt beginnen. Oké, Sinterklaas komt ook nog even langs maar vanaf dan werken we in de klas allemaal naar toe naar die gezellige eindejaarsperiode. Om het aftellen wat leuker te maken bedacht ik allerlei opdrachten voor in een adventskalender.

Een tijdje geleden zag ik bij Flying Tiger een adventskalender voor nog geen 4 euro, die je zelf kan vullen. Er zitten dus geen chocolaatjes of snoepjes in, maar een doos met lege vakjes. Dit leek me een leuke kalender om in de klas te gebruiken en ik nam hem mee naar huis.

Nu is het dus de bedoeling dat de kinderen elke dag één vakje openmaken en kijken wat er in zit. Dit kan een opdracht of een cadeautje zijn, maar het is sowieso iets voor de hele klas.

Ik verzamelde een aantal leuke ideeën om in de adventskalender te steken.

Sint-opdrachten

Tussen 1 en 6 december kan je opdrachten in de kalender steken die met de Sint te maken hebben. Zo kan je de leerlingen bv laten vertellen over wat hij bij hen thuis bracht, kunnen ze een Sinterklaasliedje zingen of laat je hen een Sint-spel op het digibord spelen.

Algemene opdrachten

Ook kan je kiezen voor opdrachten die niet specifiek bij de Sint of Kerstmis passen maar die wel leuk zijn om eens te doen. Wat dacht je van rondlopen in de klas zonder schoenen of een plekje naar keuze in de klas? Extra voorleestijd, Just dance of een stoelendans zijn ook altijd leuke tussendoortjes die de kinderen zeker zullen appreciëren.

Kerst-opdrachten

Een goede mix tussen allerlei opdrachten is altijd het leukst. Zo kan je meer algemene dingen afwisselen met echte Kerst-activiteiten. Laat de kinderen de klas versieren of leer hen een mooi kerstlied aan. Dat lied kan dan na een paar dagen nog eens in de kalender zitten zodat jullie het nog eens kunnen zingen. Je kan de kinderen ook een papieren kerstbal laten versieren, hen er iets liefs op laten schrijven en dan allemaal één kerstbal trekken. Of kerstwensen op sterren schrijven en in de klas ophangen. Ook een naamgedicht bij het woord ‘KERST’ is een leuke talige activiteit. Natuurlijk kan je ook bij dit thema een spelletje vinden om samen op het digibord te spelen.Wie een adventskrans in de klas heeft, kan ook elke week een leerling de nieuwe kaars laten aansteken.

Deze opdrachten zullen bij mij zeker een plekje krijgen in de kalender. En misschien steek ik er hier en daar ook nog wel iets lekkers in. Hebben jullie nog goede ideeën voor in de kalender? Deel ze gerust!

 

Een gedachte over “Aftellen naar Kerstmis met een adventskalender vol activiteiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.