6 tips om afkoeling te bieden op school tijdens warme dagen + 3 verfrissende waterspelletjes

Wat een heerlijk weer is het de voorbije dagen geweest! Volop zon, geen wolkje aan de lucht en af en toe een verkoelend windje. Het lange weekend zorgde ervoor dat iedereen zijn dagen kon vullen met genieten van het mooie weer. Op de fiets, in het zwembad, met een waterpistool…het kon allemaal. Alleen, aan alle mooie liedjes komt een eind. Morgen is het lange weekend gedaan en moet iedereen naar school, en de zon, die blijft volop schijnen. Om die warme dagen op school niet puffend en zwetend door te brengen, geef ik vandaag 6 tips.

TIP 1: Voldoende drinken

Bij warm weer is het heel belangrijk om veel te drinken. De kans op uitdroging is veel groter, daarom is het best om te drinken voordat je dorst hebt. Dit geldt ook voor kinderen natuurlijk. Las regelmatig een drinkpauze in en geef elk kind een goed gevulde beker water. En drink gerust zelf mee!

TIP 2: ’s Ochtends de ramen open, de rest van de dag weer toe

Ga goed op tijd naar school en zet de ramen van je klas helemaal open. Zo kan de frisse ochtendlucht nog binnen om je klas te voorzien van een koel briesje. Doe zodra de temperatuur stijgt de ramen weer dicht en probeer ook zonwering/gordijnen/rolluiken dicht te houden. ’s Avonds zet je dan best alles weer open.

TIP 3: Elektrische apparaten een dagje aan de kant

Elektrische apparaten geven warmte af. Op dagen dat het 30 graden is, kan je die extra warmte dus wel missen. Bedenk daarom activiteiten waarbij computers, tablets, laptops, digitale borden…niet nodig zijn.

TIP 4: Eerst inspanning, dan ontspanning

Pas je agenda aan zodat je de lessen die het meeste denkwerk vereisen meteen ’s ochtends kan geven. De kinderen hebben nog niet te veel last van de warmte en kunnen de leerstof nog goed verwerken. Lessen waarbij het allemaal wat losser kan verlopen, plan je dan beter in de namiddag.

TIP 5: Schaduw opzoeken

Trek met je klas naar buiten om daar les te geven. Misschien kan je die rekenles over kijklijnen wel in het bos geven? Of als les muzische vorming kan je ook buiten gaan stoepkrijten. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt, wees creatief.

TIP 6: Tijd voor waterspelletjes

De vijf voorgaande tips zorgden ervoor dat je op een doenbare manier je lessen kon geven maar soms is het ook gewoon leuk om je lessen even aan de kant te schuiven en te gaan genieten van de zon. Speel met de kinderen waterspelletjes waarbij je dan werkt aan groepsgeest, fair play, samenwerking… Zo koppel je het aangename aan het nuttige en is iedereen blij. Maar let op, wanneer kinderen de verkoeling van het water voelen, merken ze niet zo snel dat ze verbranden. Zoek dus zeker op tijd de schaduw op.

Om jullie op ideeën te brengen, deel ik 3 waterspelletjes die ik morgen zeker ga spelen waarvoor je niet veel materiaal nodig hebt.

Water doorgeven: Alle kinderen hebben een beker in hun handen en gaan in een lange rij achter elkaar staan. De beker van de voorste wordt gevuld. Hij moet nu naar voren blijven kijken en zijn beker achter zijn hoofd leeggieten. De speler die achter hem staat probeert het water op te vangen in zijn beker. Hoeveel water geraakt tot bij de laatste van de rij? Dit spel kan je ook als wedstrijdje spelen door meerdere rijen te maken.

Spons doorgeven: Iedereen gaat op een lange rij achter elkaar leggen met de benen omhoog. De voorste in de rij krijgt een kletsnatte spons tussen zijn voeten en moet deze doorgeven aan zijn achterbuur. Hierbij mogen enkel de voeten gebruikt worden. Doel van het spel is om de spons zo snel mogelijk achteraan in de rij te krijgen. Of was het doel van het spel om zo nat mogelijk te worden? 😉

Tikkertje met het waterpistool: Baken een domein af waar je het spel gaat spelen, de leerlingen mogen niet buiten dat domein. Eén leerling is tikker en krijgt het waterpistool. Hij moet zo veel mogelijk kinderen proberen nat spuiten. Wie geraakt is, gaat van het veld. Wie kan het langst droog blijven?

 

 

2 gedachtes over “6 tips om afkoeling te bieden op school tijdens warme dagen + 3 verfrissende waterspelletjes

  1. marjan zegt:

    trefbal met natte sponzen was bij mij ook een voltreffer! 🙂
    Zet bij elke koning een emmer water en voorzie meerdere sponzen, zodat er snel gewisseld kan worden bij een te droge spons.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.