Boeken kiezen met de vijfvingertest

Willen we als leerkracht niet allemaal graag de kinderen aan het lezen krijgen? En willen we ze niet leren hoe het is om echt te genieten van een goed boek? Om de kinderen te helpen bij het kiezen van het boek is de vijfvingertest een handige manier. Ik maakte hierbij een handige affiche om in de klasbib te hangen.

Bij de vijfvingertest ga je uit van het principe dat kinderen zelf bepalen welk boek op hun niveau is. Vaak wordt met het avi-niveau gewerkt en wordt zo een selectie van boeken voorgeschoteld aan de kinderen. Om hier wat van af te wijken bepaalt de vijfvingertest het niveau aan de hand van moeilijke woorden.

Kinderen kiezen een boek uit de bib dat er voor hen op het eerste zicht leuk uitziet. Ze bekijken hiervoor de titel, de voorkant, de tekst op de achterkant… Als ze een boek gekozen hebben, lezen ze de eerste bladzijde. Als ze een woord tegenkomen dat ze niet kennen, steken ze een vinger op. Als ze na het lezen van de eerste bladzijde minder dan 5 vingers hebben opgestoken dan is het waarschijnlijk een boek op hun niveau dat ze graag zullen lezen.

Om de kinderen aan deze manier van werken te herinneren maakte ik een affiche die ik bij de klasbib zal hangen. Zo weten ze steeds hoe de test in elkaar zit en kunnen ze snel op zoek naar een gepast boek.

Als je de affiche graag wil downloaden, klik dan op de afbeelding.

De vijfvingertest

2 gedachtes over “Boeken kiezen met de vijfvingertest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.