Spelletjes om de maaltafels in te oefenen #2

Precies 1 jaar geleden deelde ik met jullie 5 spelletjes om de maaltafels in te oefenen. Dat veel leerkrachten de weg vonden naar deze spelletjes was me meteen duidelijk en ik merkte dat ze in veel klassen goed gebruikt werden. Nu, 1 jaar later, leek het me dan ook een mooi moment om nog eens maaltafelspelletjes met jullie te delen. En dit keer zijn het er geen 5 maar 7!

Wat nu volgt is een overzicht van alle spelletjes met een korte uitleg van wat je nodig hebt, welke voorbereiding je moet treffen en hoe het spel verloopt.

Let wel op: dit keer kan je de bestanden niet downloaden door op de afbeeldingen te klikken. Onderaan dit bericht staat een link die je naar een verzamelmap brengt waarin je alle spelletjes kan terugvinden.

Memory specialMemory special

Vorig jaar konden jullie het spel memory al terugvinden tussen de spelletjes. Het concept daarbij is eenvoudig: twee kaartjes omdraaien en als de oefening en de uitkomst samenhoren, mag je de kaartjes houden. Dit jaar maakte ik een memory special.

Materiaal: spelbord, evenveel pionnen als spelers (max. 4), kaartjes, dobbelsteen

Voorbereiding: Leg alle kaartjes met de witte zijde naar boven in het midden van het spelbord. Elke speler zet zijn pion op een hoekvakje.

Spelverloop: De speler die het hoogste gooit, mag beginnen. In zijn beurt dobbelt de speler met de dobbelsteen en gaat het aantal vakjes vooruit dat hij gooit. De speler lost de oefening op die in dat vakje staat. Daarna mag hij 1 kaartje uit het midden omdraaien. Is dit het kaartje met de juiste uitkomst, dan mag de speler dit kaartje bijhouden en nog eens dobbelen. Is het kaartje verkeerd, dan is het de beurt aan de volgende speler. Het spel is gedaan, als alle kaartjes op zijn of als de tijd om is. De winnaar is diegene die de meeste kaartjes veroverd heeft.

Vier op een rijVier op een rij

Een ander spel dat er vorig jaar bij zat was een versie van vier op een rij. Vandaag deel ik andere variant op dit spel.

Materiaal: spelbord, 2 sets kaartjes

Voorbereiding: Het spelbord ligt tussen de 2 spelers. Elke speler heeft een reeks getalkaartjes in 1 bepaalde kleur (druk de kaartjes dus 2 keer af, op 2 soorten gekleurd papier) voor zich liggen met de getallen naar boven.

Spelverloop: De spelers mogen om beurt een getalkaartje op een bijhorende oefening op het spelbord leggen. De bedoeling van het spel is om ter snelst 4 eigen kaartjes op een rij neer te leggen. Extra leuk is het als je de regels van het echte vier op een rij-spel volgt en dat de kinderen dus hun kaartjes steeds zo “laag” mogelijk moeten neerleggen, alsof het schijfjes zijn die in het rooster naar beneden zakken.

Vakjes veroveren

Vakjes veroverenNog een variant op het klassieke vier op een rij-spel is dit spel waarbij de kinderen vakjes moeten veroveren.

Materiaal: spelbord, kaartjes, 2 whiteboardstiften met een verschillende kleur

Voorbereiding: Leg het spelbord in het midden. Doe alle kaartjes in een doosje of zakje.

Spelverloop: Om beurt trekken de leerlingen een kaartje zonder te kijken en lossen de oefening op die er op staat. Als ze het juiste antwoord geven, mogen ze de uitkomst in hun kleur aankruisen op het spelbord en mogen ze het kaartje houden. Als het een uitkomst is die meerdere keren op het spelbord staat, mogen ze één uitkomst kiezen. Is het antwoord fout, dan gaat het kaartjes weer in de hoop. Zodra een leerling 4 eigen kruisjes op een rij heeft kunnen zetten, verdient hij een punt. De bedoeling van het spel is om zo veel mogelijk punten te verzamelen.

TafelbingoTafelbingo

Weer een klassieker onder de gezelschapsspelletjes, en eentje die al jaaaaaren meegaat: bingo.

Materiaal: bingokaarten, tafelkaartjes, whiteboarstiften

Voorbereiding: Elke speler krijgt een bingokaart en een stift. De spelleider neemt de tafelkaartjes bij zich.

Spelverloop: De spelleider trekt blindelings tafelkaartjes en leest de oefening voor die erop staat. De spelers zoeken op hun bingokaart of de uitkomst van de oefening op hun kaart staat. Wie als eerste de uitkomst op zijn kaart ziet staan, roept :’Ja!’ en mag dit vakje doorstrepen. Het getrokken kaartjes wordt weggelegd. Wie als eerste zijn kaart helemaal vol heeft, roept ‘Bingo!’ en wint het spel.

Dierenspel

Onder het motto “Het moeten niet allemaal klassiekers zijn”, deel ik met jullie ook het dierenspel. Als ik heel eerlijk moet zijn, moet ik er wel bij vertellen dat het toch een beetje op ganzenbord gebaseerd is maar dat valt niet zo hard op. De inspiratie voor dit spel haalde ik hier.

Materiaal: spelbord, pionnen, dobbelsteen, opdrachtkaartjes

Voorbereiding: Iedere speler zet zijn pion op start. De opdrachtkaartjes liggen met de blanco kant naar boven naast het spelbord.

Spelverloop: Tijdens zijn beurt dobbelt de speler met de dobbelsteen en gaat het gegooide aantal vakjes vooruit. Komt de speler op een vakje met enkel een getal dan gebeurt er niets en is het de beurt aan de volgende speler. Als de speler op een jagersvakje komt, dan neemt hij een opdrachtkaartje. Als hij de opdracht volledig correct kan uitvoeren dan mag hij gewoon blijven staan maar als hij een fout maakt, moet hij de volgende beurt overslaan. Gebruikte opdrachtkaartjes worden telkens onderaan de stapel gelegd. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk precies op einde aan te komen.

KaboemKaboem

Kaboem is een spel dat voor heel veel leerstofinhouden gebruikt kan worden. Ik heb nu een versie voor de maaltafels gemaakt maar woordenschat kan er bijvoorbeeld zeker ook mee ingeoefend worden.

Materiaal: pot met stokjes

Lesverloop: Om beurt trekken de leerlingen een stokje uit de pot. Ze lezen de oefening voor en lossen ze op. Is de uitkomst juist dan mogen ze het stokje houden. Is de uitkomst verkeerd dan steken ze het stokje – met de oefening naar beneden – weer in de pot. Als een leerling een stokje trekt waarop geen oefening maar wel het woord KABOEM staat, dan moet hij al zijn verdiende stokjes weer terugsteken. Als de tijd om is, wordt gekeken wie de meeste stokjes kon verzamelen.

Tafels springenTafels springen

Het laatste idee bracht mij via Pinterest naar deze leuke bewegingsactiviteit.

Teken met de kinderen hinkelpaden op de speelplaats waarin ze de uitkomsten van de maaltafels noteren. Laat hen vervolgens springen en de maaltafels erbij zeggen. Zo zijn ze al spelend en bewegend toch volop aan het leren.

 

 

Ziezo, dit waren alle nieuwe maaltafelspelletjes op een rijtje. Ben je nu nieuwsgierig naar al het materiaal? Klik dan op onderstaande afbeelding die je naar de map brengt waar je alle spelletjes kan downloaden. Veel plezier ermee!

Spelletjes maaltafels #2

14 gedachtes over “Spelletjes om de maaltafels in te oefenen #2

 1. Petra zegt:

  Hallo
  Wat een leuke tafelspellen heb je erop gezet. Er zit alleen een klein foutje in het memorie spel. 4×7 daar is geen antwoord voor. Het kaartje dat over blijft is 38.
  Groetjes Petra

  Like

 2. jessicabenou zegt:

  Hallo Elise,

  Vandaag kwam ik toevallig op jouw site terecht en ik moet zeggen dat ik er minstens een uur op ben blijven grasduinen (en mijn ander werk bleef ondertussen liggen). Je deelt heel leuk materiaal en ik weet uit ervaring dat je hier enorm veel tijd in gestoken hebt. Chapeau!

  Ik heb zelf nog een variant op jouw “vakjes veroveren” gemaakt, namelijk “land veroveren” met dobbelstenen (tot 10) en een speelveld. Als je interesse hebt, wil ik het gerust met je delen. Stuur me in dat geval maar een berichtje.

  Groetjes,

  Jessica

  Like

 3. arianegeussens@hotmail.com zegt:

  Hey!

  Voor mijn thuisonderwijskids probeerde ik deze geweldige zaken te downloaden, maar ik kom op hetzelfde probleem uit als Charlotte..
  Kan je mij helpen deze spelletjes toch te downloaden?

  Groeten
  Ariane

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.