Spelletjes om woordenschat in te oefenen

Ik merkte al lange tijd dat de woordenschat van heel wat kinderen bij mij in de klas vrij beperkt is. Daarom besloot ik om, aansluitend bij mijn W.O.-thema’s, woordenschatspelletjes aan te bieden zodat de kinderen telkens een aantal nieuwe woorden leren kennen.

De les waarin de woordenschat op een speelse manier wordt  ingeoefend plan ik telkens op het einde van het W.O.-thema. Ik sla hiermee meteen twee nagels op de kop. De leerlingen hebben de woorden al een aantal keren gehoord in een bepaalde context en zullen ze zo dus sneller herkennen én de leerstof wordt hiermee ook herhaald.

Bij de start van de les overloop ik samen met de leerlingen even alle woorden die aan bod zullen komen. Zo hebben ze een idee wat ze moeten verwachten en kan ik nog wat uitleg geven bij moeilijke woorden. Alle woorden zitten enkele keren in een bakje vooraan in de klas. De kinderen komen dan blind een kaartje trekken en spelen met het getrokken woord een spelletje naar keuze. Tijdens deze les laat ik de leerlingen heel vrij in hun keuzes wat betreft spelletjes en speelmaatjes. Wel houd ik steeds wat in de gaten dat ze goed aan het werk gaan en wat variëren. Voor de rest ben ik niet zo streng, zo lang zijn ze actief met de woorden bezig zijn ben ik een tevreden juf.

Als je zelf wat inspiratie wil opdoen voor leuke woordenschatspelletjes, klik dan op de afbeelding.

Spelletjes woordenschat

De woordkaartjes die gebruikte bij het thema over koeien kan je hier vinden.

Een gedachte over “Spelletjes om woordenschat in te oefenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.