Wandplaten meetkunde

In de methode die wij op school gebruiken voor wiskunde, komt het onderdeel meetkunde niet zo vaak aan bod. Ik merk dan ook dat de kinderen moeite hebben met de leerstof te onthouden en vast te zetten. Nu probeer ik tijdens het contractwerk regelmatig een oefening over meetkunde te voorzien zodat ze er vaker mee in contact komen. Veel leerlingen stoten dan op het probleem dat ze hun begrippen niet voldoende kennen. Wat is een vierhoek en wat is een vierkant? En wat zijn nu eigenlijk veelhoeken? Om het overzicht te bewaren, maakte ik vier wandplaten waarop wordt uitgelegd wat veelhoeken, vierhoeken, vierkanten en rechthoeken zijn.

Laatst vroeg ik in de klas om uit te leggen wat een vierhoek is, kreeg ik het antwoord: “Oh juf, een vierhoek is gewoon een ander woord voor een vierkant”. Toen ik dat hoorde, wist ik dat het tijd was om wandplaten te voorzien. De vier meetkundige vormen die de kinderen bij mij in de klas vaak verwarren, zette ik vast op papier. Elke wandplaat werd voorzien van de naam van de figuur, de uitleg en enkele voorbeelden. Nu de wandplaten aan de muur hangen, merk ik dat veel kinderen regelmatig eens piepen en zo vlotter aan het werk kunnen. Hopelijk hebben ze op deze manier sneller in hun hoofd gestoken welke figuur welke benaming krijgt en hebben ze na een tijd de wandplaten niet meer nodig.

Elke wandplaat drukte ik af op A3-formaat zodat ze duidelijk zichtbaar zijn van elke plaats in de klas.

Als je de wandplaten graag wil downloaden, klik dan op de afbeelding.

Wandplaten veelhoeken

Een gedachte over “Wandplaten meetkunde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.